Czym charakteryzuje się dobre pieczywo?

Wiele osób zastanawia się, jak wybrać dobrej jakości pieczywo w sklepie.

Bochenki chleba, pomimo że zewnętrznie są do siebie podobne, często różnią się od siebie pod wieloma względami. Z pewnością dobry chleb powinien być wykonany z użyciem zakwasu, który powinien zostać poddany odpowiedniemu procesowi fermentacji, w którego efekcie powstaje kwas mlekowy. Ten kwas naturalnie chroni pieczywo przed pleśnią, dodatkowo jest bardzo przyjazny dla naszej flory bakteryjnej. Zatem powinniśmy poszukiwać chleba pieczonego według tradycyjnych receptur. W przypadku pieczywa słabej jakości możemy w nim znaleźć różnego rodzaju polepszacze smaku, barwniki, spulchniacze. Jeżeli jest to chleb ciemny, może być wyprodukowany przy użyciu karmelu, jest to oczywiście chleb nie najlepszej jakości, dlatego też powinniśmy zwrócić uwagę na opis, to co znajduje się na metce naszego pieczywa. Czym charakteryzuje się dobre pieczywo?

Podobnie jeżeli wybieramy bułki, należy zwrócić uwagę, że dobra bułka powinna być przygotowana z wody, mąki oraz soli.

Jeżeli w wyrobach znajduje się przykładowo cukier, nie jest to najlepsza jakość, bułki powinny być wyrabiane z mąki o typie 650. Natomiast chleby powinny być oznaczone jako typ 750 oraz wyższe, dla przykładu 1850 może odpowiadać w mące Graham, mąka razowa, czyli mielona jeden raz, powinna posiadać oznaczenie 2000. Możemy także spotkać rzadziej chleby przygotowywane z mąki 3000, czyli mąki z pełnego przemiału. Warto zwrócić uwagę na mąkę, ponieważ często biała mąka, która jest odsiana, może zawierać mało składników odżywczych. Natomiast mąki z dodatkami otrębów, które teoretycznie zawierają zanieczyszczenia, są tak naprawdę lepszym pomysłem. Oczywiście przyjmuje się, że pieczywo ciemniejsze jest lepszej jakości, pod warunkiem iż nie jest wytworzone sztucznie, czyli z użyciem barwników, wówczas warto wybierać pieczywo ciemne ze względu na lepsze właściwości. Z pewnością osoby na diecie powinny przyjrzeć się wyrobom piekarskim, które mogą zawierać duże ilości węglowodanów. Wiele diet przewiduje ograniczenie spożycia nie tylko cukrów, tłuszczy, ale także właśnie węglowodanów. Jeżeli mieszkamy w Krakowie lub okolicy, warto wejść na stronę https://www.orlypiekarnictwa.pl/city-15520-krakow. Znajdziemy tam zestawienie wielu różnych piekarni, które pieką pieczywo z wykorzystaniem zakwasu, według starych sprawdzonych przepisów.