Termin „dieta z niskim indeksem glikemicznym” zazwyczaj odnosi się do konkretnego planu diety, w którym indeks jest podstawową lub jedyną wskazówką przy planowaniu posiłków.
W przeciwieństwie do niektórych innych planów dieta o niskim indeksie glikemicznym niekoniecznie określa wielkość porcji lub optymalną liczbę kalorii, węglowodanów lub tłuszczów w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała. Wiele popularnych diet komercyjnych, książek dietetycznych i stron internetowych z dietami opiera się na indeksie glikemicznym. Dieta o niskim indeksie glikemicznym wydaje się być skuteczna w obniżaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Diety o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Nie musisz liczyć kalorii ani sprawdzać ilości białka, tłuszczu lub węglowodanów na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast tego dieta taka oznacza zamianę pokarmów o wysokim IG na alternatywne produkty o niskim IG. Do wyboru jest wiele zdrowych i pożywnych produktów. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, wieloziarniste, żytnie i na zakwasie. Owoce takie jak jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, śliwki, gruszki i kiwi mają niski indeks glikemiczny, a z warzyw marchew, brokuły, kalafior, seler, pomidory i cukinia. Warto również spożywać rośliny strączkowe takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola.
Makarony i ryż zmień na brązowe zamiast białych. Pokarmy, których należy unikać na diecie o niskim indeksie glikemicznym to białe pieczywo, bagietki i bułki, płatki kukurydziane i słodzone, krakersy, chipsy i inne przekąski słone i słodkie. Zastąp je zdrowszymi alternatywami, takimi jak surowe owoce i warzywa czy jogurt naturalny. Jeśli chcesz poczytać więcej na temat indeksu glikemicznego zajrzyj na stronę https://www.fitxpress.pl/indeks-glikemiczny/. Ważna jest również ilość węglowodanów, ponieważ szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi zależy od trzech czynników: rodzaju zawartych w nim węglowodanów, ich składu odżywczego i spożywanej ilości.