Odzież ochronną stosuje się w prawie każdym miejscu pracy, od kuchni, miejsc handlowych po place budowy.
Chroni użytkownika przed urazami spowodowanymi tępymi uderzeniami, zagrożeniami elektrycznymi, wysoką temperaturą, chemikaliami i nie tylko. W każdym miejscu pracy stosuje się różne rodzaje odzieży ochronnej, od okularów i fartuchów laboratoryjnych po obuwie ochronne i kaski, a pracodawcy mają podstawowe obowiązki dotyczące zapewnienia i stosowania środków ochrony indywidualnej w miejscu pracy, aby chronić swoich pracowników przed obrażeniami i innymi zagrożeniami. Podobnie jak pracownicy budowlani, pracownicy kuchni i w branży hotelarskiej muszą być chronieni przed środowiskiem pracy. Od szefów kuchni po sprzątaczki, istnieje wiele zadań, które mogą powodować obrażenia w pracy. Kuchnie to gorące, ruchliwe i niebezpieczne miejsca do pracy. Gorące piece, otwarty ogień i ostre noże zwiększają ryzyko powstawania obrażeń. Nawet najbardziej doświadczeni szefowie kuchni nie są odporni na wypadki, które mogą przydarzyć się w każdej chwili. Noszenie środków ochrony indywidualnej podczas pracy w kuchni pomaga zapobiegać urazom, chroniąc Cię przed oparzeniami, skaleczeniami, poślizgnięciami i nie tylko. Noszenie odzieży ochronnej podczas przygotowywania żywności i gotowania potraw pomaga chronić zarówno klientów, jak i siebie. Bezpieczne dla żywności rękawice, fartuchy, czapki i siatki na włosy pomagają w higienicznym przygotowywaniu żywności i zapobiegają przedostawaniu się ciał obcych do żywności.
Czyste fartuchy, rękawiczki, bluzy i rękawice nie tylko pomogą Ci w higienicznym przygotowaniu jedzenia, chroniąc Twoich klientów przed zatruciem pokarmowym, a pracowników przed obrażeniami podczas pracy z żywnością.
Odzież ochronną do zastosowania gastronomicznego kupisz na stronie sklep.spart.com.pl/category/obuwie-gastronomiczne. Dwurzędowe bluzy zapobiegają poparzeniom, tworząc barierę między skórą a gorącymi urządzeniami lub wyciekami. Długie rękawy również pomagają utrzymać chłód, zapobiegając urazom spowodowanym wysoką temperaturą, co ma kluczowe znaczenie w ruchliwych, komercyjnych kuchniach. Obuwie kuchenne jest również zaprojektowane tak, aby zapewnić Ci bezpieczeństwo. Wiele z nich ma antypoślizgową konstrukcję, dzięki której możesz pozostać bezpiecznie na nogach, nawet gdy podłogi są śliskie.