Szeroki asortyment mieszałek do ciasta dostępnych w sprzedaży może pomóc piekarniom o różnej wielkości poprawić wydajność produkcji przy jednoczesnym obniżeniu kosztów i zachowaniu bezpieczeństwa.
Miksery spiralne z samoobrotową dzieżą zapewniają szeroką gamę ciast dla różnorodnych produktów piekarniczych, jak pieczywo, bułki, bagietki, ciabatty, spody do pizzy, drożdżówki i wiele innych. W ten sposób możemy zapewnić klientom wiele różnych produktów piekarniczych i cukierniczych, poszerzając i zmieniając asortyment w razie potrzeby.
Wszechstronne mieszałki do ciasta dla piekarni
Wiele mieszalników do ciasta posiada zintegrowany system mieszania, w którym ważenie składników, mieszanie i tworzenie ciasta odbywa się szybko i bezproblemowo. Szybkie mieszanie jest kluczem do wielu podstawowych zalet, które prowadzą do niezmiennie wysokiej jakości i niskich kosztów produkcji. Pomaga to osiągnąć dokładną kontrolę wagi i spójną teksturę, a także łatwiejszą obsługę przed rozpoczęciem fermentacji.
Mieszanie ciśnieniowo-próżniowe kontrolujące teksturę ciasta to kolejna zaleta mieszalników do ciasta. Osiągnięcie wszechstronnego rozwoju ciasta w mieszalniku polega na sekwencyjnym stosowaniu ciśnienia i podciśnienia w cyklu mieszania. Zwiększając ciśnienie w misce w pierwszej fazie mieszania, dodaje się więcej powietrza, dostarczając tlen, który wzmacnia działanie kwasu askorbinowego, co poprawia rozwój i zatrzymywanie gazu w cieście. Próżnia na późniejszych etapach pozwala na precyzyjną kontrolę nad wielkością pęcherzyków w cieście w celu udoskonalenia struktury miękiszu gotowego produktu.
Proporcja zastosowanego ciśnienia i podciśnienia podczas mieszania określa, czy konsystencja ciasta jest delikatna, zwarta, czy otwarta. A ponieważ te proporcje są po prostu zmienione, łatwo jest przejść na inny produkt. Z pewnością mieszałki do ciasta minimalizują przestoje podczas wytwarzania produktów, oszczędzają czas i zaangażowanie pracowników, którzy mogą zająć się innymi obowiązkami w trakcie mieszania ciasta.